BURUN ESTETİĞİ

Burun Estetiği Nedir?
Burun estetiği kliniğimizde değerlendirmesi birbirinden farklı ancak birbirini eşsizce tamamlayan 6 aşamada yapılır.
1. aşamada, burunun kendisine ait mesafe, açı v oranlar dikkate alınır. Kemik yapısı-kıkırdak yapıların yerleşimi v büyüklükleri, burun delikleri ile burun ucunun uyumu gibi,
2. aşama buruna komşuluk yapan yanak, dudak, kaş çizgileri, göz kapakları gibi yumuşak dokuya ait olan yapıların burunla olan ilişkileri v pozisyonlarıdır,
3. aşamada çene ucu, çene konturu, alın ve elmacık kemikleri ile dişler gibi sert (rijit) yapıların burunla beraber oluşturdukları fiziksel v/vy algıya ait-imaja dönük anlam bütünlüğü veya çelişki olup olmadığı ölçülerek değerlendirilir.
4. aşamada genel olarak yüze, özel olarak buruna ait olan mukoza (burun içini döşeyen örtü) cilt yapısı, özellikleri, yara izleri, akne izleri, edinilmiş dikiş izleri, yerleşim v derinlikleriyle bir bütün olarak değerlendirilir.
5. aşamada burun yanında yerleşmiş olduklarından burunla beraber algılanarak göze çarpan derin oluklanmalar (gözaltı torba olukları ile nazolabial oluk denilen burun kenarı dudak köşesi arasındaki vadilenmeler) detaylıca değerlendirilir.
6. Aşama, kişinin fonksiyonel nefes alma kapasitesi v yeterlilik derecesidir, konkalar, septum, valv açıları vb.
7. aşama geçirilmiş kaza, travma veya burun operasyonlarından sonra bize bırakılan; şekil renk bozuklukları, asimetriler, doku kayıpları vb gibi sekellerin değerlendirilmesi v bir önceki operasyon(lar)da kullanılarak kaybedilen dokuların belirlenmesidir.

Burun Estetiği Ameliyatları ne kadar sürer?
Burun Estetiği Kliniğimizde ameliyatlar, diğer yüz yapılarının yer, yakınlık, açı ve mesafelerine göre yapılan bütüncül değerlendirme sonrasında yaklaşık 1.5 saat süre alır. Aynı seansta hem nefes alma problemine hem estetik görünüme ait sorunlar giderilebilir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Ameliyat sonrası 3 ve 7. günlerde yapılacak kontrollerle normal çalışma hayatına dönülmektedir. Burun ameliyatlarında (Rinoplasti Ameliyatı)artık can yakıcı tamponlar kullanılmamaktadır. Rinoplasti Ameliyat öncesi ve sonrası kullanılacak özel jellerle morarma ve ödem en az düzeye indirilebilmektedir.
Travmaya yanıt olarak, kolay şişen veya moraran bir yapınız yoksa 1 haftayı geçmez. İlk 48 saat aralıklarla buz tatbiki bu süreci daha da azaltır. Burun içine konan silikon splint 3. günde, dışına konan alüminyum splint 7. gün alınır. 10. günde sizi ilk defa görenler ameliyat olduğunuzu anlamaz. Burnunuzun nihai sonucu alması kemik iyileşmesinin tamamlanmasını takiben 4-6 ayı bulacaktır. Morarmanın daha az olması için, ameliyat öncesinde ve sonrasında kullanılması gereken yeni kuşak kremler bulunmaktadır.

İdeal Burun Var mıdır?
Kendini oluşturan kemik, kıkırdak yumuşak doku v cilt yapısıyla; yerleşim, boyut, oran ilişkileri normal sınırlarda olan, nefes alma sorunu olmayan v en önemlisi yüzü oluşturan diğer organ v/vy ünitelerle beraberliği tüm açılardan yeterli olan burun o kişi için idealdir. İdealler standartlaştırılamazlar, herkesin ideali; genetik mirasla sahip olduğu organ ve dokuların yerleşim, yeterlilik ve uyumuyla beraber şekillenir. İdealize edilen tüm değer v kriterler zamandan zamana v kültürden kültüre değişim gösterebilirler. O nedenle ideal bir burunu sadece v tek başına buruna ait ölçümlerle değerlendirmezken, ideal bir değerlendirme ancak kriterler arasına yüzün diğer organ v çizgilerini katarak elde edilebilir. Bu bütünsel değerlendirmeye örnek olarak beğendiğiniz bir arabayı örnek gösterebiliriz, nasıl ki tek başına ideal bir tekerlek, ideal bir far veya ideal bir direksiyonun olması o arabayı ideal bir araba yapmaya yetmez v bizler o arabada bu tek tek bu sayılan ideal parçaların tümünün ideal bir beraberliğini/uyumunu ararız, burun içinde değerlendirme tüm yüz içindeki organların beraberce uyumuyla sağlanmaktadır. Yüz estetiği için bunu en güzel v kısa açıklayan cümle, birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için sloganında ifade edildiği gibidir. İdeal olan da budur.

Burun Estetik Ameliyatı nda yaş limiti var mıdır?
Belirlenmiş bir kıstas olarak, yapılacak operasyon sadece estetik amaçlıysa, bireyin kemik gelişimini tamamladığı ergenlik dönemi sonunda (kızlarda 18 erkeklerde 20 yaş) elektif (zorunlu olmayan) bu operasyonlar için en erken operasyon zamanı olarak kabul edilir. İleri yaşlarda genel durumun stabil v normal olduğu en ileri yaşlarda bile bu operasyonlar gerçekleştirilebilir. Kazalar sonucu bozulan burun anatomik yapıları, estetik subüniteler v beklentiler göze alınarak en erken zaman da, mümkünse acil olarak düzeltilmelidir. kolay-zor-burun-ameliyatı-estetiği

Kolay vy zor burun ameliyatları arasındaki fark nedir?
Bir burun estetiği operasyonu nu kolay vy zor yapan nedenler; ameliyatı yapan kişiye, tecrübesine, mental-fiziksel olarak ameliyata hazırlanma sürecine, hastayla olan koordinasyon v iletişiminin kalitesine, hastayı bilgilendirmesine, ameliyat sürecindeki performansına, müdahale ettiği dokuların kalitesine v yeterliliğine, kullandığı malzemeye, seçtiği cerrahi tekniğe, asistanından anestezistine kadar ekibine, stres yönetim becerisi v kapasitesine, hasta ile beraber karar vererek olgunlaştırdığı estetik vy fonksiyonel ama mutlaka rasyonel beklentilere göre değişkenlik gösterecektir.
İster kısa ister uzun, vy ister basit ister en sofistike ameliyat olsun bir cerrahın bu faktörlere dikkat ederek girdiği tüm ameliyatların kolay v başarılı geçme oranı, bu faktörleri dikkate almadan girdiği diğer ameliyatlara göre daha yüksektir. Kolaylık sorumluluk alabilmede, zorluk dikkatsizlikte saklıdır.

Burun Estetiği Ameliyatında Uygulanan Tedavi Teknikleri
Her estetik burun ameliyatı, bir sorunun tedavisi amacıyla gündeme gelir. Bu girişimlerin cerrahi olmayan, bir çeşit rötuşa benzer askı-dolgu gibi formları olabildiği gibi, ameliyat adı verilen kapsamlı uygulamalarla da tedavisi mümkündür. Kısaca, bir lokal anestezi altında bir alana ait yüzeyel bir sorunun kısa sürede giderilmesi işlemi yanında, anestezi altında yapılan rinoplasti teknikleri de bulunur.
Rinoplasti adı verilen burun estetiği operasyonlarının nefes almaya yönelik olan girişimlerle beraber olmasına septorinoplasti, sadece tek başına bir parça çıkarılmadan septuma dönük işlemlere ise septoplasti veya SMR (submukozal rezeksiyon) denmektedir. Nefes almaya engel olan konka adlı süngerimsi yapıların, artmış boyutlarının (hipertrofi) küçültülmesi işlemleri de (rezeksiyon, koterizasyon) aynı amaçla v eş zamanlı olarak yapılabilmektedir. Burun yapılarında eksik parçaların yerine konmasına burun rekonstrüksiyonu, ufak dolgu v parçalarla (greft) düzensizliklerin giderilmesine konturplasti, sadece burun ucuna yönelik işlemlere tipplasti, ikincil düzeltme ameliyatlarına sekonder rinoplasti, kolumella denilen en öndeki yapıdan yapılan ufak bir kesi yoluyla yapılmasına açık rinoplasti, bu kesi yapılmadan sadece burun içi insizyonları ile yapılan tekniğe kapalı rinoplasti adı verilir.
Doğumsal bir anomali olan yarık dudak/damak hastalarının burun yapılarındaki anomalinin adı CLN (cleft-lip-nose) deformitesidir. Genel olarak burunu ilgilendiren v bir kaza/travma/cerrahi sonucu oluşmuş diğer tüm düzeltici girişimlerin adı burun onarımı veya rekonstrüksiyonu olarak adlandırılır. Bu onarımlar için uygulamada tek uzmanlık dalı, eğitimini 6 yıl boyunca alarak yetkinleşmiş olarak alan plastik cerrahlar veya bu cerrahların yanında eğitimini becerisini başarılı bir şekilde tamamlamış olan KBB uzmanları ile diş hekimi kökenli maksillofasyal cerrahlardır. İlgili konulara ait olan dersler; ülkemizde adı geçen plastik cerrahi dışındaki bu uzmanlıkların eğitim müfredatında, son yıllarda yeni yeni yer bulmaya başlamıştır.

Burun estetiği ameliyatlarında Piezzo
Cerrahide yoğunlaştırılmış ses (ultrason) dalgalarından üretilen gücün enerjiye dönüştürülmesi yardımıyla kemik kesme işlemlerine kısaca Piezzo cerrahisi adı veriliyor. Yıllardır cerrahide özellikle beyin cerrahi, plastik ve çene cerrahisinde kemik kesmek ve şekillendirmek için kullanılan bu teknik son zamanlarda estetik amaçlı burun kemiği şekillendirmelerinde tekrar popülarite kazandı.
Ultrasonik kemik şekillendirme işlemi Piezzo, üretilen ve yoğunlaştırılan güçlü ses dalga enerjisinin kemik keserken çevre dokulara daha az zarar vermesi yani atravmatik olması nedeniyle cerrahlarca tercih ediliyor. Piezzo cerrahisi yaklaşımıyla, burun kemiklerine daha keskin ve hassas şekillendirme sağlanırken ameliyat sonrası hastalarda sık gözlenen ödem ve morlukların da bu teknikle daha az oluşması ve erken iyileşme sağlanması bekleniyor.
Burun Ameliyatı Rinoplasti kliniğimizde estetik burun ameliyatı sadece burun kemiği şekillendirmesiyle sınırlı değildir. Detaylı bir muayene sonrasında hem işlevsel hem estetik beklentilerin karşılanması için plastik cerrahi bütünlüğü ve uzmanlık bilgisi içinde temellendirilen bir çok kıkırdak, yumuşak doku ve kemik yapıya şekil verilmesi becerisi ve deneyimi gerektirir. Rinoplasti ameliyatlarında kemik şekillendirilme amacıyla bir çok cerrah el keskisi kullanırken bir o kadar cerrah da başarılı bir şekilde değişik büyüklük ve ebatta törpü kullanmaktadır.
Piezzo cerrahisinin yeni başlayan cerrahlara çok yardımcı olacağı doğru olmakla beraber, bu tekniğin kullanılmasının daha iyi burun şekillendirme ve sonucunda daha iyi rinoplasti / burun ameliyatı sonuçlarının alınmasına olanak sağlayan yüzyılın buluşu olarak lanse edilerek öne sürülmesi bir o kadar yanlış bir yaklaşımdır. İyi planlanan, atravmatik çalışılan ve titiz uygulanan her cerrahi başarılı olur. Piezzo tekniği ile çalışan cerrah çağın teknolojisini ameliyathaneye taşıyan cerrah değil, sadece kendi ve hastası yararına inandığı için bu cihazı tercih eden cerrahtır. Tekniğin bir öğrenme eğrisi olduğu için zamanla kazanılan el melekesi ile cihazdan beklenen hastalarda daha az ödeme, morluk ve kolay iyileşmeye neden olması zaman alır. Sonuç olarak akıllı cihazlar başarılı sonuçlar için yeterli olmamakla beraber, başarılı cerrahlar kendilerine en yakın ve yardımcı olacak enstrümanı seçmekte ustadırlar. Piezzo bir tercihtir.
Özetle, estetik burun ameliyatlarında Piezzo cerrahisi yeni olmamakla beraber bazı cerrahlarca popülarize edilerek tekrar medya magazin gündemine getirilen bir ultrasonik kemik kesme cihazıdır. Rinoplasti içinde sonuca etki yapma potansiyeli cerrahın tecrübe ve donanımından daha önde değildir ve olamaz.

Burun ucu estetiği
Burun yüzümüzün tam ortasında ve imajımız üzerinde en belirgin role sahip olan organımızdır. Kendisini oluşturan kemik, kıkırdak ve deri yapısıyla taşıyıcısına kazandırdığı bu eşsiz katkı kişiye, burnun kendi ve yüz bütünlüğü içinde “toplamda oluşturduğu uyum oranında” bir estetik değer sağlar.

Rinoplasti ve Fonksiyonel Cerrahi
Burun ortasında yer alan dümen kıkırdağı adını verdiğim “Septum”a ait eğrilikler (deviasyon), büyümüş ve yer kaplayan konkalar, iç ve dış burun hava valfleri ile ilgili darlık veya çöküntüler (collapse) gibi problemler rinoplasti için gelen hastaya eşlik eden fonksiyonel sorunlardır. Bu sıkıntılar rinoplasti ile tedavi edilebilirken, hastada bu işlevsel sorunlar ameliyat öncesi yoksa sonrasında oluşmamalıdır. Septal (septum kıkırdağını ilgilendiren) problemler, kıkırdağın sadece uç (caudal) kısmında olabileceği gibi orta ve iç kısmını ilgilendiren “C” veya “S” şeklinde de olabilir. Konka (halk arasındaki tabirle burun eti) büyümesi hemen her zaman septumun daralttığı tarafa reaksiyon olarak geniş tarafta gelişir. Allerji veya oda spreyi, parfüm gibi bir kimyasal irritanla aşırı büyüyebilen konkalar çift taraflı oluşarak uyku apnesine neden olabilir. Volumetrik doku küçülmesi sağlayan “Radyofrekans” tedavisi işlemi tıkanan hava yolu pasajını açmak için en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Devie (eğrilmiş) septum ve büyümüş konka değişik derecelerde nazal pasajda nefes alma sorunu oluştururlar. Radyofrekans (60-75 derecede ionik ısı ajitasyonu) tedavisinden sonra 2 yıl içinde konka büyümesinin tekrarlama oranı alerji ve inflamasyon zemininde oldukça yüksektir.

Burun Ucu Estetiği
Bu bütünsel estetik değer, burnun yüz ovalinde 3 boyutlu konumlanması, diğer yüz yapılarıyla olan açılanma ve ilişkisi ve ayrı ayrı bu estetik ünitelere olan yakın-uzak anlamında mesafesiyle sınırlandırılır, tanımlanır, belirlenir ve çerçevelenir. Örneğin, düz bir elmacık kemiği, burun için rölatif olarak olduğundan daha önde ve belirgin olarak, düşük burun ucu (tip) ise burnun (ve kişinin), çekicilikten uzak ve albenisiz olarak değerlendirilerek algılanmasına neden olacaktır.
Burun ucu estetiği bu nedenlerle burnun diğer yapılarıyla ve yüzün diğer estetik üniteleriyle beraber değerlendirilmesi gereken bir yapıdır ve burun estetiği yapılmadan önce değerlendirilmesi gereken referans sorular şunlardır*
1. Burun ucu için (burun tipinde) öncesinde herhangi bir cerrahi veya dolgu benzeri maddelerle şekillendirici bir işlem yapılmış mıdır ? Yapıldıysa dışarıdan bir malzeme kullanılmış mı ?
2. Travma hikayesi, çarpma, darbe, düşme, sporda top teması vb. olmuşmu dur ?
3. Burun ucunu oluşturan delikler simetrik mi ?
4. Burun ucu orta hatta mı, sağa veya sola sapma (deviasyon) var mı ?
5. Burun dudak açısı ne kadar ? (erkeklerde 90-100, kadınlarda 100-110° normal kabul edilir)
6. Dudak kalınlığı, belirginliği, dudak-burun mesafesi ne kadar ?
7. Burun kanat genişliği ne kadar ?
8. Burun kanat kalınlığı ne kadar ?
9. Burun kanat yüksekliği ne kadar ?
10. Burun ucu pozisyonu gülünce belirgin değişiyor mu ? (kas etkisi?)
11. Burun ucu en yüksek noktası nerede konumlanmış ?
12. Burun ucu kıkırdak ayrışması (gamzelenme) var mı ?
13. Burun ucunda gaga (ince sivri) )veya boxer (şekilsiz yayvan) deformitesi var mı ?
14. Burun orta duvarında (septum) ve/ya kemik erimesine neden olan bir hastalık (semer burun vb.) var mı ?
15. Burun en, boy ve yükseklik oranları uyumlu mu ?
16. Burun derisi kalın mı, yağlı mı, dermatolojik bir sorun (rosa, rinofima vb.) var mı ?
17. Çene ucu yüksekliği nerede sonlanıyor ? (burun ucuyla aynı düzlemde olmalı)
18. Elmacık kemikleri silik mi, düz mü, belirgin mi ?
19. Üst-orta ve alt yüz oranları yeterli ve uyumlu mu ?
20. Üst çene diş dizilimi normal mi, üst dişetleri gülerken belirgin farkediliyor mu ?
21. Burun yüksekliğini sağlamak için hastaya kendinden (kulaktan kıkırdak) ve/ya dışarıdan implant (en sık Medpor® tercih edilir) destek gerekir mi ?
22. Hastanın tekrarlayan travmaya açık aktif bir mesleği var mı (boksör, dövüş sporcusu, bodyguard) ?
23. Burun kanadında piercing kullanılıyor mu, kullanılmış mı?
Tüm bu bilgiler ışığında değerlendirilmesi gereken burun ucu estetiği için bir işlem; kişiye özgü, özgün beklentisine cevap verebilecek yeterlilikte ve yüzüne uyumlu olarak planlanarak başlatılmalıdır.

Teknik: Çoğu işlemin lokal anestezi ile ve ofis şartlarında tamamlandığı bu uygulamalarda hem hasta hem plastik cerrahın konforu için sedasyon çoğu zaman gerekebilir. İşlem 45 dakika 1 saat arası sürede tamamlanır. Uygulama açık teknikle yapılır, dikişler (2-3 adet) 5. günde alınır. Burun dışı için alçı veya splinte gerek olmayan bu girişimlerde burun deliklerine 24 saat sonra alınacak olan küçük fındık tamponlar yerleştirilir. Burun ucuna ince dikkat çekmeyen ve ödem önleyici bantlarla şekil verilir. Hasta günü dinlenmeyle geçirir ve işine ertesi gün dönebilir. Burun ve çevre dokularda morluk beklenmez, şişlik 3. gün sonunda çözülür. 3 gün antibiyotik kullanılması yeterlidir. Burun ucuna uygulanan iple askı ve dolgu (silikon kullanılmaz) işlemleri kalıcı değildir, sonuçlar öngörülemez ve değişkendir.
Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz ?
Merhaba Nasıl yardımcı olabiliriz..